Süss vason!

Szereted az igazi rusztikus, ropogós kenyeret és eredeti pizza-élményre vágysz? Azon jár az eszed hogyan tudnál gyorsabban, finomabb ételeket sütni? A megoldás a magyar gyártású Sunsteel sütőacél! A vaslapon való sütés lényege, hogy általa többszörösére tudjuk növelni a sütőnk hőkapacitását. Egy átlagos otthoni sütő legfeljebb 260 fokra tud felmelegedni, az ajtaja kinyitásakor ez a hőfok egy pillanat alatt 240 alá csökken. A rácsra helyezett hideg tepsiben lévő tészta, mire teljesen átsül, egyben ki is szárad, lapos lesz és megkeményedik. A vas / szénacél magas széntartalma miatt folyamatosan, nagyon nagy mennyiségű hőt tud leadni a környezetének, ezzel egyenletes hőmérsékletet biztosít a sütőben. Ennek köszönhetően bármit sütünk rajta, az egyből kap egy kérget, a külseje ropogós, a belseje puha és lágy marad. Az alábbi kisvideókban bemutatjuk Neked, hogy mire is gondolunk.

Az acéllap használatának további előnye, hogy lényegesen lerövidíti a sütési időt.

Hagyd 30 percet melegedni 260 fokon, utána helyezd rá a rozsdamentes sütőlapát segítségével a tésztádat, és már hallod is, ahogy abban a pillanatban szinte “berobban” a hő a tésztába. Egy megfelelő ideig melegített lapon a pizzánk alig 3 perc alatt sül meg, míg a tepsiben ugyanez eltarthat több, mint 10 percig is. Ennyi idő alatt viszont garantáltan kiszárad a tészta és nem lesz laza szerkezetű a belseje.

Biztos jó ez nekem?

Ha felmerül benned a kérdés, hogy a te sütőd alkalmas e arra, hogy acél lapon süss benne, akkor megnyugodhatsz: Akár gáz sütőd van, akár villany, akár új vagy régebbi típus, minden esetben jó szolgálatot fog tenni a lap a sütődben! A méreteit viszont mindenképp vedd figyelembe vásárlás előtt, bár a statisztikáink szerint minden otthoni átlagos méretű sütőbe beleillik.

Amennyiben rendkívüli, az átlagostól merőben eltérő méretű vagy formájú acéllapra lenne szükséged, van lehetőséged egyedi méret rendelésére!

Tippek és trükkök: ha a lemezt a sütő felső szegmensébe helyezed, és rákapcsolod a grill fokozatot, akár 2 percre is csökkenthető a pizza sütési ideje. Így pont annyira kapja meg a fentről jövő hő a tészta tetejét, amennyire az eredeti, kemencés pizzánál azt megszokhattuk.

 

 

Ha kenyeret sütsz, és nincs gőzölő funkció a sütődön, az első 20 percre tegyél be a sütő aljába egy tepsiben egy nagy bögre vizet, így még lágyabb és puhább lesz a kenyér belseje, garantáltan nem szárad ki.

Figyelmeztetés: Sütőpapírt csak abban az esetben használj, ha mindenképp indokolt (pl töltött péksütik, kakaós csiga), mert egyébként nem ragadnak le a tészták a lapon. Fontos viszont, hogy sütőpapír használata esetén 200 foknál ne hevítsd fel jobban a sütőt, mert kioldódhatnak a papírban lévő vegyi anyagok.

Kövess minket  Facebookon és Instagramon  is!

Érdekel, hogy hogyan készül? Az alábbi kisvideóban bepillanthatsz a kulisszák mögé!