Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a sütőacél?

  • Kiváló hővezető képesség
  • Hatékonyan adja át a hőenergiát, ami által a sütőben egyenletes meleget biztosít
  • Egyenletesen sül meg rajta a tészta
  • Ropogós héj, lyukacsosabb, puha bélzet az eredmény
  • Nem törik el, nem reped el a használat során. A nagy hőmérséklet változásokat jól tűri.
  • Egyszerű karbantartani

Mi az az előkezelés?

Az előkezelést csak a natúr sütőacél esetében kell alkalmazni. Első használat előtt kend be repce vagy melegen sajtolt napraforgó olajjal a sütőacél mindkét oldalát. Melegítsd fel a sütőt 200 Celsius fokra, majd tedd be a sütőbe a sütőacélt és 30 percig "süsd". Ekkor az olaj "ráég" az acélfelületre és bevonatot képez rajta, akadályozva a korróziót.
A bevonatolt sütőacélt nem szükséges előkezelni.

Milyen bevonat található a bevonatolt sütőacélon?

A sütőacélon melegbarnítással kialakított bevonat található. A fém alkatrészek barnításának legfőbb funkciója a korrózióvédelem. A sütőacélt egy forró nátrium-nitrátot, illetve nátrium-nitritet tartalmazó lúgos oldatba mártjuk. Az oxidálásos eljárás során, az alapanyagon kémiai reakció hatására egy korrózió gátló réteg keletkezik, melynek színe a fekete. Az így kialakult réteg nem tud bejutni a sütőacélon készített ételekbe.

Mi történik, ha megsérül a bevonat a sütőacélon?

Óvakodj attól, hogy a bevonat megsérüljön, illetve tartsd mindig szárazon! Amennyiben mégis megsérülne, megkarcolódik a bevonat, úgy végezd el az előkezelés műveletét a sütőacélon és használd továbbra is a sütőacélod! Ha huzamosabb ideig nedves környezetben tartod a sütőacélod (pl. nincs kedved kivenni a sütőből és a frissen elmosott, még nedves jénai edényed rajta tárolod) , akkor előfordulhat, hogy a bevonatolt sütőacél korrodálódhat. Ekkor csiszolópapírral csiszold meg a korrodálódott felületet és végezd el a sütőacélon az előkezelés műveletét!

 

Melyik terméket válasszam?

Natúr vagy bevonatolt? Ha gyakran sütsz, mindenképp a bevonatolt acélt ajánljuk. A kezelt felületnek köszönhetően nem korrodál, így különösebb karbantartásra nincsen szükség, minden sütés után lemoshatod a lapot, és azon kívül, hogy szárazra törlöd, nincs vele más dolgod, amennyiben nem karcolódik fel rajta a bevonat. 

A natúr lap esetében viszont, akárhányszor víz éri, el kell végezni rajta az előkezelést újra és újra. 

Hatékonyság és tartósság szempontjából mindkét lap egyformán jól teljesít. 

 

Mennyi idő alatt melegszik fel üzemi hőmérsékletre a SunSteel sütőacél?

Kb. 25-30 perc alatt melegszik fel 230 Celsius fokra.

Miket lehet sütni a sütőacélon?

Gyakorlatilag bármit. 

A leglátványosabb eredményeket kenyér és pizzasütés kapcsán láthatjuk, de bármilyen tésztaféle, édes vagy sós péksüti hálás, ha a lapon sülhet. 

Steaket, húspogácsát, natúr szeletelt húst vagy halat is kiválóan lehet rajta sütni, de még a zöldség is ropogósabbra sül rajta,  mint a serpenyőben. 

Használhatod nyáron a kerti grillen is!

Sütőlapátra feltétlenül szükségem van?

Ha tervezel pizzát is sütni, akkor igen. 

Az acél, megfelelően előmelegítve, rettentően forró, kiszedni a sütőből garantáltan nem lehet, amíg vissza nem hűl, 

A belisztezett lapáton, mivel ugyanakkora a felülete, mint a sütőlapnak, elő tudod készíteni a pizzádat, és egy határozott mozdulattal rá tudod csúsztatni a sütőlapra, annélkül, hogy szétesne vagy eldeformálódna. Ebben az esetben sütőpapírt sem kell használnod, így fel tudod tolni a sütőd hőfokát a maximumra, az igazi nápolyi pizza élményéhez!

Befér a sütőmbe?

A bevonatolt és a natúr lap méretei: 39.5cm x 32cm x 0,6cm

Súlya: 6 kg

 

Méretezésüket tekintve a lapok szinte minden átlagos otthoni sütőbe beférnek. 

Régebbi típusú keskenyebb sütő esetén hosszanti irányba is beteheted. 

Szükséges-e sütőpapír a sütőacél használatához?

Kenyér sütése esetén nincs szükség sütőpapír használatára. Egyszerűen a szakajtóból közvetlenül ki kell borítani a forró sütőacélra a megkelt tésztát és gyönyörűen meg fog sülni a kenyered anélkül, hogy az acélhoz ragadna!

Kiflik, leveles tészták esetén sincs szükség sütőpapír használatára. A megformázott tésztákat közvetlenül a sütőacélra helyezheted.

Kalács vagy pizza esetében érdemes sütőpapírt használni a sütőlapáton előkészítve, mert a lapátról egy egyszerű mozdulattal rácsúsztatható a forró sütőacélra a megformázott tészta.

A sütőpapír használata esetén a hőmérséklet megválasztásánál vedd figyelembe a sütőpapír dobozán lévő figyelmeztetést, hogy a sütőpapírok maximálisan 220-230 Celsius fokon használhatóak! Magasabb hőmérsékleten a sütőpapíron található szilikon bevonat az ételbe juthat!

A hagyományos otthoni sütőben készített kenyerek esetében, a tapasztalataink alapján nincs szükség 230 Celsius foknál magasabb hőmérsékletre.

Milyen szállítási lehetőségek vannak?

Rendelheted a termékeinket házhozszállítással, vagy kérheted csomagpontra. (Foxpost) 

A csomagpontra való kiszállítás díja 999 Ft, a házhozszállításé 1499 Ft.

Személyes átvételre is van lehetőséged, előzetes egyeztetést követően. 

Cím: Páty, Móricz Zsigmond u. 52. 

vagy

Budapest XI, Puskás Tivadar u. és Major u. sarka

 

Hogyan tisztítsam a sütőlapomat?

Jellemzően nem szokott ráégni az étel a lap felületére, ha maszatos is lesz, könnyedén lemosható, dörzsölés nélkül is.

Ha egy nyári grillezés után mégiscsak lenne mit ledörzsölni:

A natúr sütőacélt kaparhatod, sikálhatod, dörzsölheted, nem esik bántódása tőle. Viszont  nincsen rajta bevonat, így ha vízhez és/vagy vegyszerrel találkozik, alapos szárazra törlés után el kell rajta végezned az előkezelést, hogy ne kezdjen el korrodálni. 

A bevonatolt lapot egy kicsit finomabban érdemes tisztítani, hogy ne dörzsöljük le róla a bevonatot. Önmagában a hideg zsíroldó vagy mosogatószer nem bántja a bevonatot, de az erős kaparás, dörzsölés következtében sérülhet, kophat. Ebben az esetben, csak úgy, mint a natúr lap esetében, el kell végezned az előkezelést. 

Mindkét lap esetében figyelj arra, hogy alaposan szárazra töröld a tisztítás után, ne tárold vizes vagy nyirkos helyen.

 

Mit tegyek, ha rozsdás lett a sütőlapom?

Egyszerűen csak csiszold meg az adott ponton csiszolópapírral (p 80 típus), majd tisztítsd meg a felületet és kend be vékonyan étolajjal és süsd ki a sütőben 240 fokon 20 percig.

A folyamatról bővebb leírást és bemutató videót a blogon találsz:

https://sunsteel.hu/2021/04/11/rozsda-a-sutolapon/

Receptekért és érdekességekért látogass el a BLOG-ra, de megtalálsz minket a facebookon és instán is!