Gyakran ismételt kérdések

  • Kiváló hővezető képesség
  • Hatékonyan adja át a hőenergiát, ami által a sütőben egyenletes meleget biztosít
  • Egyenletesen sül meg rajta a tészta
  • Ropogós héj, lyukacsosabb, puha bélzet az eredmény
  • Nem törik el, nem reped el a használat során. A nagy hőmérséklet változásokat jól tűri.
  • Egyszerű karbantartani

Az előkezelést csak a natúr sütőacél esetében kell alkalmazni. Első használat előtt kend be repce vagy melegen sajtolt napraforgó olajjal a sütőacél mindkét oldalát. Melegítsd fel a sütőt 200 Celsius fokra, majd tedd be a sütőbe a sütőacélt és 30 percig "süsd". Ekkor az olaj "ráég" az acélfelületre és bevonatot képez rajta, akadályozva a korróziót.
A bevonatolt sütőacélt nem szükséges előkezelni.

A sütőacélon melegbarnítással kialakított bevonat található. A fém alkatrészek barnításának legfőbb funkciója a korrózióvédelem. A sütőacélt egy forró nátrium-nitrátot, illetve nátrium-nitritet tartalmazó lúgos oldatba mártjuk. Az oxidálásos eljárás során, az alapanyagon kémiai reakció hatására egy korrózió gátló réteg keletkezik, melynek színe a fekete. Az így kialakult réteg nem tud bejutni a sütőacélon készített ételekbe.

Óvakodj attól, hogy a bevonat megsérüljön, illetve tartsd mindig szárazon! Amennyiben mégis megsérülne, megkarcolódik a bevonat, úgy végezd el az előkezelés műveletét a sütőacélon és használd továbbra is a sütőacélod! Ha huzamosabb ideig nedves környezetben tartod a sütőacélod (pl. nincs kedved kivenni a sütőből és a frissen elmosott, még nedves jénai edényed rajta tárolod) , akkor előfordulhat, hogy a bevonatolt sütőacél korrodálódhat. Ekkor csiszolópapírral csiszold meg a korrodálódott felületet és végezd el a sütőacélon az előkezelés műveletét!

 

Natúr vagy bevonatolt? Ha gyakran sütsz, mindenképp a bevonatolt acélt ajánljuk. A kezelt felületnek köszönhetően nem korrodál, így különösebb karbantartásra nincsen szükség, minden sütés után lemoshatod a lapot, és azon kívül, hogy szárazra törlöd, nincs vele más dolgod, amennyiben nem karcolódik fel rajta a bevonat. 

A natúr lap esetében viszont, akárhányszor víz éri, el kell végezni rajta az előkezelést újra és újra. 

Hatékonyság és tartósság szempontjából mindkét lap egyformán jól teljesít. 

 

Kb. 25-30 perc alatt melegszik fel 230 Celsius fokra.

Gyakorlatilag bármit. 

A leglátványosabb eredményeket kenyér és pizzasütés kapcsán láthatjuk, de bármilyen tésztaféle, édes vagy sós péksüti hálás, ha a lapon sülhet. 

Steaket, húspogácsát, natúr szeletelt húst vagy halat is kiválóan lehet rajta sütni, de még a zöldség is ropogósabbra sül rajta,  mint a serpenyőben. 

Használhatod nyáron a kerti grillen is!

Ha tervezel pizzát is sütni, akkor igen. 

Az acél, megfelelően előmelegítve, rettentően forró, kiszedni a sütőből garantáltan nem lehet, amíg vissza nem hűl, 

A belisztezett lapáton, mivel ugyanakkora a felülete, mint a sütőlapnak, elő tudod készíteni a pizzádat, és egy határozott mozdulattal rá tudod csúsztatni a sütőlapra, annélkül, hogy szétesne vagy eldeformálódna. Ebben az esetben sütőpapírt sem kell használnod, így fel tudod tolni a sütőd hőfokát a maximumra, az igazi nápolyi pizza élményéhez!

A bevonatolt és a natúr lap méretei: 39.5cm x 32cm x 0,6cm

Súlya: 6 kg

 

Méretezésüket tekintve a lapok szinte minden átlagos otthoni sütőbe beférnek. 

Régebbi típusú keskenyebb sütő esetén hosszanti irányba is beteheted. 

Kenyér sütése esetén nincs szükség sütőpapír használatára. Egyszerűen a szakajtóból közvetlenül ki kell borítani a forró sütőacélra a megkelt tésztát és gyönyörűen meg fog sülni a kenyered anélkül, hogy az acélhoz ragadna!

Kiflik, leveles tészták esetén sincs szükség sütőpapír használatára. A megformázott tésztákat közvetlenül a sütőacélra helyezheted.

Kalács vagy pizza esetében érdemes sütőpapírt használni a sütőlapáton előkészítve, mert a lapátról egy egyszerű mozdulattal rácsúsztatható a forró sütőacélra a megformázott tészta.

A sütőpapír használata esetén a hőmérséklet megválasztásánál vedd figyelembe a sütőpapír dobozán lévő figyelmeztetést, hogy a sütőpapírok maximálisan 220-230 Celsius fokon használhatóak! Magasabb hőmérsékleten a sütőpapíron található szilikon bevonat az ételbe juthat!

A hagyományos otthoni sütőben készített kenyerek esetében, a tapasztalataink alapján nincs szükség 230 Celsius foknál magasabb hőmérsékletre.

Rendelheted a termékeinket házhozszállítással, vagy kérheted csomagpontra. (Foxpost) 

A csomagpontra való kiszállítás díja 999 Ft, a házhozszállításé 1499 Ft.

Személyes átvételre is van lehetőséged, előzetes egyeztetést követően. 

Cím: Páty, Móricz Zsigmond u. 52. 

vagy

Budapest XI, Puskás Tivadar u. és Major u. sarka

 

Jellemzően nem szokott ráégni az étel a lap felületére, ha maszatos is lesz, könnyedén lemosható, dörzsölés nélkül is.

Ha egy nyári grillezés után mégiscsak lenne mit ledörzsölni:

A natúr sütőacélt kaparhatod, sikálhatod, dörzsölheted, nem esik bántódása tőle. Viszont  nincsen rajta bevonat, így ha vízhez és/vagy vegyszerrel találkozik, alapos szárazra törlés után el kell rajta végezned az előkezelést, hogy ne kezdjen el korrodálni. 

A bevonatolt lapot egy kicsit finomabban érdemes tisztítani, hogy ne dörzsöljük le róla a bevonatot. Önmagában a hideg zsíroldó vagy mosogatószer nem bántja a bevonatot, de az erős kaparás, dörzsölés következtében sérülhet, kophat. Ebben az esetben, csak úgy, mint a natúr lap esetében, el kell végezned az előkezelést. 

Mindkét lap esetében figyelj arra, hogy alaposan szárazra töröld a tisztítás után, ne tárold vizes vagy nyirkos helyen.

 

Egyszerűen csak csiszold meg az adott ponton csiszolópapírral (p 80 típus), majd tisztítsd meg a felületet és kend be vékonyan étolajjal és süsd ki a sütőben 240 fokon 20 percig.

A folyamatról bővebb leírást és bemutató videót a blogon találsz:

https://sunsteel.hu/2021/04/11/rozsda-a-sutolapon/

Receptekért és érdekességekért látogass el a BLOG-ra, de megtalálsz minket a facebookon és instán is!