Lekváros mazsolás konty

Ha van otthon liszt és egy pohár joghurt,  el is tudod készíteni ezeket a csini kontyokat, mielőtt felébred a család. Garantáltan jól indul a napjuk!

A megadott mennyiségekből kb 10-12 db lesz.

Hozzávalók:

– 40 g cukor
– fél csomag por élesztő
– 1 tk sütőpor
– 1 cs vaníliás cukor
– 190 g langyos víz
– 60 g natúr joghurt 
– 50 ml olaj
– 350 g liszt
– csipet só


Minden hozzávalót bedobunk a dagasztó gépbe és megvárjuk, hogy a tészta a kétszeresére keljen. 
Ha kézzel dolgoztok, számítsatok rá, hogy egy nagyon lágy, ragadós tésztát kaptok. Fokozatosan adagoljátok hozzá a lisztet, fakanállal dagasszátok, amíg lehet, utána varázsoljátok homogénné a tésztát kézzel. Pihenjen meleg helyen kb egy órát. 

Idejében kapcsoljuk be a sütőt, hogy felmelegedhessen a sütőlap!

Lisztezett felületen sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, de csak óvatosan! (tudjátok, a bubik a fétisem….)

Megkenjük a felületet lekvárral (barackkal is nagyon tuti, én most meggyet használtam), mehet rá a mazsola és ízlés szerint apróra vágott étcsoki darabkák. 

Ha megvagyunk a töltelékkel, egyszerűen félbehajtjuk a tésztát, majd keresztben (tehát a rövidebb él mentén) csíkokat vágunk egy LISZTEZETT késsel. Fontos, hogy lisztezzük a kés élét, amennyire lehet, mert ha rátapad vágás közben a lágy tészta és a töltelék, csak húzzuk-nyúzzuk majd az egészet. 

A sütőlapátunkra (vagy egy felfordított tepsire) helyezünk egy ív sütőpapírt, a tészta csíkokat pedig egyszerűen megtekerjük párszor, majd kontyot formálunk belőle a sütőpapíron.

Áthúzzuk őket a forró sütőlapra és megvárjuk, hogy 180 fokon kb 20 perc alatt készre süljenek. 

Ha csillogóbb felületre vágyunk, meg lehet kenni a kontyok tetejét tojás sárgájával sütés előtt.