Békebeli Aranygaluska recept

Az egyik kedvenc klasszikus magyar édességem. Kevéssé diétás, igazi kalóriabomba, de olykor azért belefér, akár vendégváró desszertként is tökéletes. Nem pepecselős az elkészítése, ha nagyon sietősre fogjuk, a vaníliasodót megúszhatjuk egy csomag pudingporral is… 

Számtalan recept kering a neten, megannyi módszerrel, én most a saját, totálisan leegyszerűsített verziót osztom meg veletek..

Hozzávalók:

 

– 2,5 dl tej (lehet növényi tej is)
– 500 g fehér liszt
– 3-4 ek cukor
– 3 tojás sárgája
– fél citrom reszelt héja
– 5 dkg olvasztott vaj
– csipet só
– egy csomag por élesztő

Rétegezéshez:
– 15 dkg dió + 3 ek porcukor + 50 g olvasztott vaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egyszerűen beleöntöm a dagasztógépbe, rányomom a programot, és hagyom, hogy végezze a dolgát. A kész tészta kb 1,5 óra elteltével kétszeresére dagad, egy lazább kalács tészta jellegű állagra számítsunk. 

Amíg kel a tészta, ledarálom a diót, az egyik részéhez porcukrot keverek, a másik felét durvábbra hagyom, cukor nélkül. Megolvasztom a vajat a rétegezéshez.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Érdemes a sütőlapot is bent hagyni a sütőben, kb 20-25 percig forrósítani, így gyorsabban megsül a tészta, mert egyenletes hősugárzást kap alulról.

Ha lejárt a dagasztó program, a tésztát ki sem veszem a tálból, minimálisan átdolgozom a kezemmel.
Kivajazom a tálat, amiben majd sütni fogom.

Fogok egy evőkanalat, bemártom az olvasztott vajba, ezután kanalazok egyet a tésztából, és belecsúsztatom a jénaiba. Ismétlem, amíg bele nem kerül egy réteg tészta. Nem baj, ha nem szép, vagy nem “pogácsa alakú”, mert úgyis összesül és megduzzad. 

Ha megvan az első réteg, alaposan megszórom a porcukros dióval, ízlés szerint a durvább szeműből is mehet közé. 
Tál mérettől és tésztamennyiségtől függ, hogy hány rétegetek lesz, nekem általában kettő. Az utolsó réteg tetejére először a sima diót szórom, és legfelülre megy a porcukros. Így a cukor karamellizálódik sütés közben, ropogós lesz és ad neki egy különleges ízt. 
Ha maradt olvasztott vaj a kanalazás után, rácsorgatom. 

Mehet a sütőbe, kb 25-30 perc alatt elkészül, ha alatta van a sütőlap. Egyébként nagyjából 40 p kell neki. 

Vanília sodó:

– 3 dl tej
– 2 tojás
– 10 dkg cukor
– vanília kivonat vagy vaníliás cukor
– 1 púpos ek liszt

A sodóhoz a tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük.
Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, alacsony lángon FOLYAMAOSAN kevergetve besűrítjük, amikor már krémes állaga van, elzárjuk alatta a lángot. 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és beleforgatjuk a krémbe.

Ha nettó 3 percet szeretnénk csak rászánni a sodóra, megteszi a tasakos vanília puding is, 5 dl helyett 6 dl tejjel. 🙂

Jó étvágyat!