A tésztához:
- 100 ml tej
- 2 tk porélesztő
- 2 ek cukor
- 350 g liszt
- egy csipet só
- 1 tojás
- 100 g vaj
A krémhez:
- 120 g vaj
- egy csipet fahéj
- 3 ek kakaópor
- 2 ek porcukor
Tulajdonképpen a babka a kalácsok királya.
Készítheted gyümölcsösen, csokival, dióval, ezerféleképpen kombinálható. A itteni épp egy csokis mogyorós, karamell öntettel. Legközelebb viszont a marcipános pisztáciást fogom kipróbálni.
Nem bonyolult elkészíteni, és alig időigényesebb csak, mint egy sima kalács.
Kezdésként öntsd a tészta összetevőit a dagasztógépbe, és hagyd hogy végezze a dolgát.
Természetesen gép nélkül is kivitelezhető dolog, ebben az esetben te végzed majd a gép munkáját. 🙂
Akár géppel, akár kézzel dolgozol, az olvasztott vajat csak a dagasztás első 7-8 perce után add hozzá!

A földimogyorót (ha nem eleve pirítottat vettél) pucold meg és pirítsd le egy serpenyőben, ezután robotgépben zúzd apróra.
A csokikrémhez csak össze kell keverned a hozzávalókat.
Ha a duplájára kelt a tészta, dolgozd át egy enyhén kilisztezett felületen, és nyújts belőle egy kb 30*40 cm-es téglalapot.
Kend meg a cuccal, szórd rá a mogyoró kétharmadát, és mehet is a tekerés.
Miután szorosan feltekerjük (de nem úgy, hogy kipréseljük belőle a tölteléket ;), hosszában félbevágjuk, és az így kapott két darabot vágott felével felfele összetekerjük.
Klasszik hosszúkás kenyérsütő formába fektetjük, és letakarva állni hagyjuk 40 percet, ezalatt felmelegszik a sütőlap is..
180 fokos sütőben kb 35 perc alatt készre sütjük.

A karamellszószhoz felolvasztunk 5 ek cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett 3 fázisban hozzákeverünk 100 ml tejszínt, míg teljesen homogén nem lesz a massza. Nyakon öntjük vele a babkát, megszórjuk a tetejét a maradék mogyoróval, és már kész is!