Karamellás-mogyorós babka

A tésztához:

  • 100 ml tej
  •  2 tk porélesztő
  • 2 ek cukor
  • 350 g liszt
  • egy csipet só
  • 1 tojás
  • 100 g vaj

A krémhez:

  • 120 g vaj
  • egy csipet fahéj
  • 3 ek kakaópor
  •  2 ek porcukor

Tulajdonképpen a babka a kalácsok királya. 

Készítheted gyümölcsösen, csokival, dióval, ezerféleképpen kombinálható. A itteni épp egy csokis mogyorós, karamell öntettel. Legközelebb viszont a marcipános pisztáciást fogom kipróbálni. 

Nem bonyolult elkészíteni, és alig időigényesebb csak, mint egy sima kalács.

Kezdésként öntsd a tészta összetevőit a dagasztógépbe, és hagyd hogy végezze a dolgát. 
Természetesen gép nélkül is kivitelezhető dolog, ebben az esetben te végzed majd a gép munkáját. 🙂
Akár géppel, akár kézzel dolgozol, az olvasztott vajat csak a dagasztás első 7-8 perce után add hozzá!

A földimogyorót (ha nem eleve pirítottat vettél) pucold meg és pirítsd le egy serpenyőben, ezután robotgépben zúzd apróra. 

A csokikrémhez csak össze kell keverned a hozzávalókat.

Ha a duplájára kelt  a tészta, dolgozd át egy enyhén kilisztezett felületen, és nyújts belőle egy kb 30*40 cm-es téglalapot.

Kend meg a cuccal, szórd rá a mogyoró kétharmadát, és mehet is a tekerés. 

Miután szorosan feltekerjük (de nem úgy, hogy kipréseljük belőle a tölteléket ;), hosszában félbevágjuk, és az így kapott két darabot vágott felével felfele összetekerjük. 
Klasszik hosszúkás kenyérsütő formába fektetjük, és letakarva állni hagyjuk 40 percet, ezalatt felmelegszik a sütőlap is..

180 fokos sütőben kb 35 perc alatt készre sütjük.

A karamellszószhoz felolvasztunk 5 ek cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett 3 fázisban hozzákeverünk 100 ml  tejszínt,  míg teljesen homogén nem lesz a massza. Nyakon öntjük vele a babkát, megszórjuk a tetejét a maradék mogyoróval, és már kész is!