Azt gondoltuk az eddigi kérdéseitek és visszajelzések alapján, hogy jól jönne egy kis összefoglaló „mit hogyan süssek a lapon?” témában.
A blogban, a recepteken belül, vagy a hosszabb fb posztokban sokszor érintjük ezt a kérdéskört is, így most kevéssé bő lére eresztve, felsorolás szerűen, tényleg csak a lényeget kiemelve listázzuk:
Pizza:
- Sütési hőfok: A lehető legmagasabb, amit a sütőd bír. 240-350 fokig bármi.
Lapot legalább 30 percig melegítsd elő
A sütőlapot a sütőd felső egyharmadába helyezd (minél
magasabbra, de még rá tudd csúsztatni a pizzát)NEM légkeverésen, mert csak kiszárítja a tésztát
- Sütési
idő: függ a tészta vastagságától, és a sütő max hőfokától, de összesen max 3-6
perc - FORGASD a tésztát féluton, mert a sütő hátsó falához közelebbi része gyorsabban sül.
- Csak a paradicsom szószt kend a tésztára első körben. Süsd 1-2 percig, hogy a tésztának már legyen egy pici kérge, a széle kezdjen bubisodni. Ezután húzd ki a rácsot, szórd rá a feltétet (nem, nem hűl ki közben a lap) és így süsd a maradék időben tovább. Így a feltét nem ég meg, nem fonnyad össze a zöldség és nem keményedik be a sajt.

- Ha nem kihúzható a rács a sütőben, az sem probléma, nyugodtan csúsztasd a lapátra a
tésztát, vedd ki a sütőből arra a fél percre, pakold meg, és told vissza. - Az utolsó 1-2 percre kapcsolt rá grillt (ha van), így a feltét és a tészta kap még egy hirtelen hő-löketet felülől is
Kenyér – 1 kg-s kovászos kenyér esete tönköly lisztből…
- Sütő hőfoka: 230-210 C, alul-felül (Nem légkeverés!)
-
Sütési idő: összesen 50 perc
-
Melegítsd elő a lapot 30 percig 230 fokon
-
Ne a sütő legalján legyen, mert a gőzöléshez alá kell tudnod helyezni egy tepsit, benne vízzel

- Tedd a kenyeret a vasra, süsd gőzben az első 20 percben, 230 fokon
Ezután vedd ki alóla a vizes tepsit és vedd lejjebb a hőfokot 210-re. Így süljön a kenyér még további fél órát.
Japán vagy amerikai palacsinta:
Sütési hőfok: 150 C, alul-felül sütés
Ezt a hőmérsékletet a lap kb 20 perc alatt éri el.Fontos, hogy ne legyen forróbb, mert odakap a palacsinta alja. Lézeres hőmérővel
könnyen megállapítható.
- Csorgass rá egy evőkanál zsiradékot (én kókuszolajat szoktam, ennek a legmagasabb a főzőolajok közül a füstpontja, 177 fok) Ezzel tehát jól is tudod tesztelni a lap hőfokát, ha rácsorgatsz egy evőkanál kókuszolajat, és az egyből buborékozik vagy elszineződik, akkor túl forró a felület.
- A palacsinta első felét 1-1,5 percig süssed, ha apró bubik vannak a tésztában, már fordíthatod, a másik felének elég lesz fél perc is.e


Naan
Sütési hőfok: 240 C, alul-felül
Sütési idő: első oldal 2-3 perc, második oldal további 2 perc
Ne süsd túl, mert könnyen válik belőle lepénykenyérhez hasonló „pizzatészta”.

Vegán fonott kalács
Sütési hőfok: 180 C, alul felül
Középre helyezve
Sütési idő: 30 perc
