Ha egy igazán különleges palacsinta élményre vágysz, kóstold meg a doriyakit!
Ezerféle palacsinta létezik, ahány nemzet, annyi féle. Nálunk – persze a sajátunkon kívül – az amerikai verzió kerül gyakorta a tányérra, de miért állnánk meg itt?
Kísérleteztünk hát egy kicsit, és elkészítettük a japán palacsintát, igen, a vason!Képzelj el egy pillekönnyű, laza, pufi, pici kerek palacsintát, kend meg lekvárral a tetejét, és tegyél rá még egy pillekönnyű, laza, pufi, pici kerek palacsintát. Ebből lesz a palacsintaszendvics.
Az eredeti verzió édes vörösbabkrémmel van töltve, de ízlés szerint bármivel készíthetitek. Elfér benne az epres tejszínhabkrém, a gesztenyepüré, sőt, természetesen a fagyi is.
Ennél a receptnél előnyben lesznek azok, akiknek gáz főzőlap van a konyhájukban, ugyanis kényelmesebb megoldás, ha a palacsintákat nem a sütőben kell forgatni, de természetesen az sem lehetetlen küldetés..
Semmi olyan hozzávalót nem tartalmaz, ami itthon beszerezhetetlen, vagy a mi ízvilágunkkal ne lehetne összeegyeztetni, úgyhogy sütésre fel!
A „Baking with steel” c. magazin receptje alapján dolgoztunk, az alábbi mennyiségekből 12 db mini palacsinta készül.
- 4 nagy tojás
- 150 g cukor
- 22 g méz
- 150 g bl 80-as liszt (átszitálva)
- 2 g sütőpor (fél tk)
- 10 g hideg víz (2 ek)
- kókuszolaj (a sütőfelület lekenéséhez)

Elkészítés:
1. egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, mézet és a cukrot. Addig keverd, amíg selymes, krémes állagú nem lesz.
2. Szitáld bele a lisztet és a sütőport, és hagyd a tálat úgy ahogy van, pihenjen 5 percig.
3. Add hozzá a hideg vizet és keverd össze. Tedd a tálat a hűtőbe 10-15 percre.
4. Ha gáz főzőlapod van, itt az alkalom, hogy ne csak a sütőben használd a lapot. Tedd egyszerűen a legnagyobb gázrózsa tetejére, gyújts alá, és melegítsd a vasat közepes lángon 10-15 percig. A cél, hogy kb 100-120 fokosra melegedjen, de forróbb ne legyen ennél. Ha van lézeres hőmérőpisztolyod, ellenőrizd a hőfokot!
Sütőben ugyanúgy meg tudod csinálni a műveletet, a feladata ugyanaz: Állítsd a sütőd hőfokát 120 fokra, várj kb 10-15 percet, és már mehet is a sütés. Ebben az esetben előnyös, ha ki tudod húzni a sütőrácsot a forgatás miatt.


5. Ha felmelegedett a sütővasad, kend be kókuszolajjal. Akkor jó a hőfok, ha egyből apró buborékok keletkeznek, ahogy a felülethez ér. Ezután egyből töröld le egy papírtörlővel (óvatosan, mert ugye forró…), a cél, hogy csak egy nagyon vékony, szinte láthatatlan réteg maradjon rajta.
6. Vedd ki a hűtőből a tálat, kezdődhet a sütés!
A tésztát olyan méretűre adagolod, ahogy szeretnéd, a mintát turbózhatod is, ha sütőformát használsz hozzá (szivecske, virág stb).
7. Az első oldala kb 60 mp-ig süljön, ha látod, hogy pici buborékok képződnek a tésztában, már fordíthatod is.
8. A második oldalnak elég lesz 15-18 mp is.
Frissen tálald!