24 órás pizzatészta recept

Hozzávalók:

  • 500 g fehér liszzt (lehetőleg 00-as pizzaliszt)
  • 16 g tengeri só
  • 20 g olíva olaj
  • 325 g szobahőmérsékletű víz
  • 1,5 g száraz élesztő

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat. Dolgozd el benne a vizet alaposan, borítsd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre és gyúrd 2-3 percig.

Add hozzá az olajat és gyúrd újabb két percig. 

Öntheted dagasztó gépbe is a hozzávalókat, de annyira lágy és ragacsos lesz a tészta, hogy macerás lesz kivakarni a tálból, egy nagy része a lapátra lesz ragadva. Tehát ebben az esetben inkább a kézimunkát ajánlom 🙂

Az olaj segít a helyzeten annyit, hogy segít elválni a tésztának a kezedtőll. Próbálj egy nagy labdát formázni a tésztából, takard le és hagyd a pulton 2 órát pihenni. 
Fontos, hogy nehogy konyharuhát tegyél rá, mert garantáltan beleragad, én műanyag dobozt szoktam ráborítani. 

Pihenő után tedd a bucikat olíva olajjal kikent dobozkába. Teheted egy nagyba is, én inkább két kicsibe szoktam, így nem kelnek össze. 

Hagyd őket aludni 20 órát.

Sütés előtt 2-3 órával vedd ki, maradjon letakarva szobahőn. Duplájára fog kelni a végére. 

Ne felejtsd el bekapcsolni a sütőt, benne a lappal, legalább 40 percet melegedjen, amilyen magas hőfokon csak bírja. A sütőrácsot helyezd a sütőtér felső harmadába, így a grillfunkciót rákapcsolva még jobb eredményt lehet elérni. 

A tészta nyújtása…

A legtöbb odafigyelést és gyakorlatot igénylő manőver. Kiszedve a bucikat a dobozból, egy nagyon lágy, képlékeny, fényes tészta lesz a kezedben. Itt már bátrabban lehet lisztezni, kell is, különben egyből tapad a kezedhez és a munkafelületre is. Gyorsan és határozott mozdulatokkal kell vele dolgozni, jó hír viszont, hogy a hosszú kelesztési folyamatnak köszönhetően stabil sikérvázunk van, így a tészta gyakorlatilag nem szakad, csak nyúlik. 

Semmiképp se használj sodrófát. Lisztezett felületen kezd el óvatosan újbeggyel szétnyomkodni a bucit, néha fordítsd át és nyomkodd úgy is. Vigyázz, hogy tényleg óvatosan csináld, kár lenne a sok apró kis bubit kipukkasztani. Optimális esetben a képen látható formába kéne hozni a tésztádat, mindezt a sütőlapáton elkészítve, hogy onnan egyből tolhasd is a forró acélra.

Nagyon ritkán sikerül tökéletes kört formáznom. Nagyon nagyon ritkán. 🙂

Fontos: rázogasd meg a lapot mielőtt ráteszed a paradicsomot, hogy tuti ne legyen letapadva sehol!

Tipp: ne pakold meg feltéttel a legelején. Kend le a szósszal (a legszélére ne tegyél, mert ráég), told be a sütőbe egy határozott mozdulattal, és adj úgy a tésztának 2-3 percet. Ha már látod, hogy a széle szépen feljött, mint egy gyűrű, akkor húzd ki a rácsot és szórd rá a feltétet.  Ezután kapcsold be a grillt (ha van), és adj neki még legfeljebb 2-3 percet. 

Hőfok függő is, a képen látható pizza összesen 4,5 percet sült, a feltét 1,5 perc után került rá. 

A sütő és a lap hőfoka 260 celsius volt, a grill bekapcsolásánál 300-ra kúszott fel.

Nem gond, ha a sütőd “csak” 240 fokot tud és nincs grill, viszont légkeverést semmiképp se használj, mert szárítja a tésztát és nem sül meg hamarabb.