Rengeteg naan recept kering szerte szét, van sütőporos, szódabikarbónás, és élesztős verzió is. Van, amelyikbe joghurt kell, van, amelyikbe tej, vagy egyik sem. Az egyiket olíva olajjal készítik, a másikat vajjal.
Kipróbáltunk jó pár verziót, és a legsikeresebbnek véltet megosztjuk most Veletek.
A tészta nedves és ragadós, nem igényel dagasztást. Elsőre kicsit ijesztőnek tűnhet vele dolgozni, de ha ráérzel, szeretni fogod, mert baromi jó dolog friss naant vacsizni, egészen kevés macerával a saját konyhádban. Egyszerű hozzávalók, egyszerűen adagolva, némi pihentetés után nyújtható a tészta, a sütési idő pedig alig 4 perc.
Amire szükséged lesz:
- ¾ bögre kézmeleg víz
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 ek olíva olaj
- 2 tk joghurt (vegán verziónál teljesen elhagyható, vagy helyettesíthető szója alapú termékkel
- 2 bögre (kb 260 g) fehér liszt
- 1 tk instant élesztő
- vaj és só sütés utánra ízlés szerint

Először keverd össze a száraz hozzávalókat, az instant élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak szórd hozzá a port a liszthez.
Ezután dolgozd bele a vizet, az olajat és a joghurtot (opcionális). Amint említettem, egy nyálkás, ragadós tésztáról beszélünk, ezért én nem teszem dagasztó gépbe, ujjheggyel dolgozom össze, két perc alatt megvan. Mivel benne van az olíva olaj, nem tapad annyira a kézhez, mint gondolnánk, az edény falán marad csak egy kis ragacs. Csábító, de NE tegyél hozzá több lisztet!!
Fóliával fedd le az edényt és tedd a tésztát meleg helyre. Én bekapcsoltam a sütőt egy percre, 40-50 fok lehetett benne, amikor kikapcsoltam és betettem az edényt.
Hagyjuk kelni 1-2 órát, az a cél, hogy a térfogata megduplázódjon.

Fél órával sütés előtt kezdjük el felmelegíteni a sütőlapot 240 fokra. Ha a sütőben kelt a tésztád, VEDD KI ELŐTTE!
Szórd be a munkafelületet alaposan liszttel, majd borítsd ki rá a tésztát. Oszd fel 4 egyenlő részre és formázz belőle kis labdákat. Itt már bátran lisztezd a kezed, amennyire szükséges. Hagyd állni őket 20 percet.
Tipp: ne tedd a labdácskákat túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összetapadnak. Konyharuhával semmiképp se takard le őket, mert garantáltan beleragad. Kreatív megoldásként lefedheted őket bármilyen műanyag ételtartó dobozkával vagy egy nagyobb lábast is rájuk boríthatsz.


Kétféleképpen próbálkozhatsz a nyújtással. Sodrófával vagy kézzel. Mindkettőt próbáltuk, az ujjbeggyel szétnyomkodós, kiterítős verzió esetében sokkal lágyabb maradt a naan, jobban megtartotta a lyukacsos, pufi textúráját, a sodrófa kilapította a légbubikat nyújtáskor, így tömörebb lett a végeredmény. Fontos viszont figyelni arra, hogy ha a kezünkkel dolgozunk, igyekezzünk minél alaposabban eldolgozni, kinyújtani a tésztát, hogy egyenletesen sülhessen át adott idő alatt.
Helyezd a naanokat egy darab sütőpapírra (2 db fér rá kényelmesen), kend be őket olíva olaj és víz keverékével alaposan, ezután mehetnek is a sütőbe.


2-3 perc elteltével fordítsd meg őket, a rácsot kihúzva óvatosan kend át a másik felüket is az olajos vízzel.
Süsd további 2-3 percig. Vigyázz, hogy ne süsd túl, különben egy szétszáradt pizzatészta szerű képződményt kapsz végeredményként! Persze így is finom, csak kevésbé naan 🙂
Jó étvágyat kívánunk!
